Bart Diederen (r), directeur St. OOK, en Gerard Tijmes, voorzitter bestuur BRON Campus ondertekenden 16 april 2019 de samenwerkingsovereenkomst. Gemeenschappelijke doel: toekomstgerichte begeleiding van mensen met kanker naar een nog hoger plan brengen.

Rotterdam/Breda – Stichting OOK en Stichting BRON Campus zetten zich gezamenlijk in voor betere begeleiding van mensen met kanker voor, tijdens en na de behandeling. Door betere begeleiding krijgt de oncologische patiënt meer ruimte om keuzes te maken die ook passen bij hun leven na de behandeling, bijvoorbeeld in hun werk. OOK en BRON gaan kijken of hun concepten elkaar kunnen versterken en of zij gezamenlijk ontwikkelprojecten kunnen opzetten. Beide organisaties zullen hun netwerk en middelen voor elkaar openstellen en aan elkaars communicatie bijdragen.

Invloed op toekomst onderbelicht
Nog te vaak krijgen oncologische patiënten onvoldoende informatie over hun diagnose en mogelijke behandelingen en hoe behandelingen hun leven blijvend kunnen beïnvloeden. Behandeling A kan andere fysieke gevolgen hebben dan behandeling B. Welke fysieke gevolgen passen al dan niet bij het werk of leefwijze van de patiënt? Twee derde van de zorgverleners in Nederland spreekt niet met oncologische patiënten over de gevolgen van hun ziekte hierop. Zestig procent van de mensen met kanker gaat er financieel op achteruit, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Tien procent van de patiënten verliest zijn of haar baan. (Bron: NOS, april 2019).

Informatie op maat
Daar komt bij dat niet iedere oncologische patiënt dezelfde informatiebehoefte heeft en dat artsen vaak te weinig tijd hebben om hun patiënten op dit vlak bij te staan. Een in de hand gedrukte folder of zelf gevonden informatie zijn doorgaans gangbaar.
Voorlichting en begeleiding kan beter en anders, afgestemd op de behoefte van de patiënt. De arts hoeft ook niet altijd zelf voorlichting te geven. Voor de zorg worden avatars (menselijke robots) ontwikkeld die taken van artsen overnemen. Begeleiding door avatars wordt nu al getest bij patiënten met hartfalen. Ook videopresentaties kunnen helpen. Samen met de patiënt kan de bij hem of haar passende aanpak worden gekozen.

Meer over St. OOK.